in your language

dimarts, 7 de setembre del 2010

dutch angle

No fa massa vaig descobrir que en cinema existeix un angle de filmació anomenat "dutch angle": "angle neerlandès". Pel que sembla no te res a veure amb els neerlandesos perquè el seu nom original era "deutsch angle", "angle alemany", en referència al cinema d'expresionisme alemany, però com que les dues paraules sonen igual, o pràcticament igual, el nom va derivar.

Si no ho he entès malament, el dutch angle, és aquell que filma una càmara que té por; que s'ha encongit cap al terra i gira l'objectiu per veure què hi ha més amunt que ella. A resultes tot el que filma crea sensació d'inseguretat a l'espectador.

render tret d'aqui

Aquesta forma de jugar amb la percepció de l'espectador va ser ampliament usada en la pel·lícula "The third man" (Carol Reed, 1949) tal i com es veu a l'anunci de baix:


Perquè ho he definit d'una forma tant enrevassada? doncs perquè si la càmara no té por, no està marejada, o no es vol crear inseguretat a l'espectador, el dutch angle és un mal angle. Certs directors van considerar que l'aparició del dolent de la peli era suficient per mereixer un dutch angle; fet més que discutible:

Battlefield Earth 2000
Però la cosa ja és encara més absurda quant s'usa per filmar els herois:
Batman 1966
I per acabar un altre ús ehem inapropiat del dutch angle es pot trobar en el fanservice de l'animació japonesa...
no tinc ni idea de quina serie és ^_^

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Editat: 14/11/2010
Just acabo de trobar un altre, jo diria, mal us del dutch angle; en aquest cas per filmar la sagrada familia i l'ilustríssim alcalde, qui sap en què pensava l'autor...


Rigol, esquerra, i Hereu escolten el cicerone Bonet en plena nau central i sota un firmament insòlit de columnes i lluernes. JOAN CORTADELLAS
i aqui el video:

Tot el material prové d'un article de El periódico de Catalunya.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Què en penses?

  © Blogger template 'Photoblog' by Ourblogtemplates.com 2008 | The Blog Full of Games

Back to TOP